Istorija video nadzora – od babe do kamere

Vrati se na Blog
istorija video nadzora, baba, sve za video nadzor

Istorija video nadzora – od babe do kamere

Video nadzor je pojam sa kojim se bili to svesni ili ne susrećemo svakoga dana. Gde god da se krećemo bićemo snimljeni, bićemo na nečijem oku i ostaće zabeleženo gde smo bili i šta smo radili. To je normalna stvar današnjice i tu ništa ne treba da nas čudi, u Srbiji je još i dobro kako je razvijenijim zemljama (izuzetak su Britanci koji su ludi za video nadzorom).

Znate li koji je najstariji video nadzor na svetu?

Pogađajte! Imate tri pokušaja i sigurno nećete pogoditi. 😉

– Baba! 😀

Ne, nismo guglali pa slučajno iskopirali odgovor iz susednog taba na pitanja “ko kuva najbolji ručak?”. Od pamtiveka, daleko pre nego što je Nikola Tesla rođen priroda je stvorila prve kamere i sisteme video nadzora – babe i babe na kafi.

Istorija video nadzora, babe na klupi, Sve za video nadzorIz prirodnih potreba – osećaja radoznalosti, straha i dosade u trenucima dokolica bake su virile iza zavese prozora i posmatrale, posmatrale, posmatrale… Da im promakne ne može ni bubamara a memorija iznosi između 169 i 192 TB po babi. Ako ih pitate koliko pune godina ove godine možda će se malo zabrojati ali odgovor na pitanje ko je prošao ulicom u 11:37 u četvrtak i da li je nosio šešir i koje boje – dobićete jako precizne informacije ali i dodatne odgovore: gde se uputio, da li nosi kišobran, kako mu se zove svastika i kada se tačno vratio i sa kim.

Sistem video nadzora čine dve ili više komšinice koje zajedno obuhvataju mnogo veći ugao snimanja i njihove memorije se sabiraju, tako da mnogo više snimaka i detalja staje. Međusobno razmenjuju podatke ali to ne znači da će ih to dodatno opteretiti da ne mogu zapamtiti još mnogo toga. Sistemi savršeno funkcionišu a najbolji pospešivač razmene podataka je kafa i ratluk.

Kako su nastale kamere?

Kada su ljudi počeli da sumnjaju u babe odlučili su da stvore nešto što će im dokazati da se nešto zaista dogodilo i to baš na opisan način. Pročulo se u narodu da određene babe ne govore istinu u potpunosti što zbog ličnog interesa što zbog izlapelosti i onda je dolazilo do oštećenja podataka. Takođe prenos podataka sa kolena na koleno je gubio određene detalje i nakon nekog vremena nije više bio isti.

Držali su se osnovnih principa – mora postojati više jedinica snimanja raspoređenih na različitim lokacijama. Potrebno je da poseduje što veću memoriju i da ima mogućnost dugotrajnog snimanja. I naravno ceo sistem mora da radi zajedno, tačnije svi podaci se sabiraju na jednom mestu i razmenjuju.

Tako su nastale kamere za snimanje događaja, snimači za skladištenje i razmenu podataka i kablovi za povezivanje čitavog sistema. Naravno tu je i izlazni uređaj kako bi snimljeno mogli da vidimo ali i da čujemo.

Prva kamera i video nadzor

Prva kamera je napravljena 1930-ih godina. Nije naravno bila namenjena sistemu video nadzora jer je video nadzor “izmišljen” nekoliko godina kasnije ali svakako je prvi korak ka prvom sistemu video nadzora. Prva kamera je koristila elektromehanički disk. Međutim brzom revolucijom već 40-ih godina zamenila je električna video kamera koja je radila pomoću katodne cevi. Čekalo se čak 40 godina dok 80-ih nije napravljena kamera koja se bazira na fotoosetljivim čipovima, a osnova te tehnologije je i danas prisutna.

Prvi sistem video nadzora napravila je kompanija Siemens 1942. godine u Nemačkoj za posmatranje pokretanje V-2 raketa.

Prvi komercijalni sistem video nadzora nastao je u SAD-u 1949. godine i nazvan je “Vericon”.

Noviji sistemi su moderniji od onih starih, imaju pregršt prednosti a pogotovo ovi najnoviji. Možete pregledati snimke ili pratiti situaciju uživo sa bilo koje lokacije uz pomoć Interneta. Moguće je praviti snimke velike dužine trajanja i što je najbitnije ako se adektvatno čuvaju snimci ne gube detalje i ne dolazi do menjanja snimka kroz vreme već je isto onakav kakav je nastao prvog dana.

Cilj ovog teksta bio je da se malo našalimo i po nešto naučimo. Nadamo se da se naše drage bake koje čitaju ovo neće naljutiti, u sledećim člancima biće šale i na naš račun obećavamo. 😀

Ukoliko želite da saznate nešto više o video nadzoru, komponentama video nadzora, kao i o razlozima zašto treba ugraditi video nadzor i koliko to zaista košta to možete uraditi na našem sajtu/webshop-u na sledećim stranicama:

Video nadzor i sve što treba da znate

Koliko košta video nadzor za kuću?

Ili prelaskom miša preko opcije u navigaciji “SAZNAJTE VIŠE O…” gde će Vam se otvoriti izbor svih stranica na kojim možete pročitati nešto korisno o video nadzoru.

Podelite sa drugima

Vrati se na Blog