Video nadzor ne može i ne sme da narušava privatnost

Vrati se na Blog

Video nadzor ne može i ne sme da narušava privatnost

U svim razvijenim zemljama video nadzor je normalna pojava. Na putu od kuće do posla snimiće vas nekoliko desetina kamera, skoro u svakom ugostiteljskom ili trgovinskom objektu ćete biti pod budnim okom kamera.

U Srbiji ovaj trend polako dolazi, međutim mi smo ovog puta otišli korak dalje jer je u javnom toaletu uveden video nadzor.

WC Video nadzor, sve za video nadzor
Foto: Blic

Verovatno ste pomislili “pa dobro, verovatno na ulasku u javni toalet ili tako nešto”… Naravno nikom normalnom ne bi palo na pamet da pomisli da će kamere za video nadzor biti postavljene direktno iznad pisoara.

Naime, to se desilo upravo u javnom toaletu glavne autobuske stanice u Beogradu.

Razlog zbog kog treba da se snima neko dok vrši nuždu nama nije poznat niti jasan.

Jedan sugrađanin je postavio logično pitanje “Čemu video nadzor u javnom tooaletu?” ali umesto odgovora dobio je preki pogled.

Pošto već pominjemo ovaj slučaj želimo da napomenemo da potreba i značaj preduzimanja mera zaštite imovine i lica, ne isključuje obavezu da te mere budu namenjete isključivo toj svrsi i da se njima ne povređuju prava i privatnost građana.

Zato, dragi čitaoci pre nego što se odlučite da koristite usluge javnog toaleta na autobuskoj stanici znajte da li ste na oku nekog “perverznog” službenika jer drugog objašnjenja za ovako nešto nema.

Podelite sa drugima

Vrati se na Blog