Kamere nove generacije i veće rezolucije na 61 mestu u Beogradu

Vrati se na Blog

Kamere nove generacije i veće rezolucije na 61 mestu u Beogradu

Krajem prošle godine u Beogradu je postavljen veliki broj kamera koje su danima bile u žiži javnosti i to zbog kontradiktornih informacija o tome ko ih je i zašto postavio.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić sproveo je postupak nadzora MUP i Gradske uprave grada Beograda.

Prema njegovom tumačenju, grad nema osnova da nabavlja uređaje koji omogućavaju prepoznavanje lica, jer su nadležni samo za praćenje funkcionisanja saobraćaja.

Takođe je utvrdio da je u drugoj polovini 2017. godine MUP zamenio tehnički zastarele kamere naprednijim uređajima nove generacije i veće rezolucije na 61 mestu u gradu.

I pored nespornog pravnog osnova za postavljanje ovih uređaja, Šabić je ocenio da je MUP propustio da o ovome obavesti javnost.

– U toku nadzora gradska uprava izjasnila se da kamere na saobraćajnicama nisu njihove. Međutim, naknadno je obavestila poverenika o nameri da se uspostavi Centar za upravljanje saobraćajem, koji će raspolagati i video-signalima sa kamera na gradskim ulicama i raskrsnicama. Posle pribavljanja dokumentacije o tehničkim karakteristikama kamera, utvrđeno je da je reč o sistemu video-nadzora koji svojim performansama omogućuje obradu podataka o ličnosti i prevazilazi svrhe praćenja protočnosti saobraćaja – piše u dokumentima.

Poverenik je zato ukazao gradskoj upravi na to da ne postoji pravni osnov za upotrebu takvog sistema, jer uprava nije nadležna za registrovanje saobraćajnih prekršaja ili krivičnih dela, već samo za praćenje saobraćaja. Zato, tvrdi Šabić, nema ni osnova ni razloga za nabavljanje i korišćenje opreme čija funkcionalnost omogućava prepoznavanje lica.

– Nije povećan broj mesta pod kamerama, ali je negde dodato 47 fiksnih kamera u cilju bolje preglednosti, brže pretrage zabeleženog materijala i efikasnijeg rasvetljavanja krivičnih dela – navodi se u izveštaju poverenika Rodoljuba Šabića.

Monitoring centar nalazi se u Komandno-operativnom centru Policijske uprave za grad Beograd. Naloge za pristupanje sistemu ima ograničen broj korisnika u MUP.

Podelite sa drugima

Vrati se na Blog