Hikvision možda zadesi slična sudbina kao Huawei

Vrati se na Blog

Hikvision možda zadesi slična sudbina kao Huawei

Administracija SAD razmatra da ograniči mogućnosti najveće svetske i kineske firme za video nadzor “Hikvision” da kupuje američku tehnologiju, što je dodatno produbilo tenzije u trgovinskom ratu između dve najveće svetske ekonomije.

Ovakav potez Sjedinjenih Država stavio bi “Hikvision” na “crnu listu”, a američke kompanije bi morale da traže dozvolu vlada da obezbede tražene delove kineskoj kompaniji, preneo je CNBC.

Američko Ministarstvo trgovine blokiralo je “Huawei” prošle nedelje, zabranjujući američkim kompanijama da posluju sa ovom firmom, pravdajući se navodnom umešanošću kineskog giganta u aktivnosti suprotne nacionalnoj bezbednosti.

Kompanije “Hangzhou Hikvision Digital Technology” i “Dahua Tehnology”, koje proizvode audio-vizuelnu opremu koja se koristiti za nadzor posebno su pomenute u pismu savetnicima predsednika SAD Donalda Trampa, kojeg je u aprilu potpisalo više od 40 zakonodavaca.

Oni su rekli da kineske akcije u zapadnom regionu Sinkjang možda uključuju zločine protiv čovečnosti i pozvali na oštriju kontrolu izvoza, kako bi obezbedili da američke kompanije ne pomažu kineskoj vladi u tim merama.

Najveća kineska provincija Sinkjang je i najveći teritorijalni problem Kine. Naseljena sa osam miliona muslimanskih Ujgura, na granici sa uvek nemirnim Avganistanom, Peking ima veliku glavobolju da suzbije separatističke težnje lokalnog stanovništva. U borbi protiv radikalnog islama Kina ima jedinstvene metode koje Zapad tumači na svoj način.

Kina se našla na osudi zapadnih zemalja i grupa za ljudska prava zbog postavljanja objekata koje stručnjaci Ujedinjenih nacija opisuju kao centre za masovno pritvaranje, sa više od milion etničkih Ujgura i drugih muslimana.

Sa druge strane Kina kaže da su mere koje vlada preduzima u Sinkjangu – koje takođe uključuju nadzor stanovništva, usmerene da zaustave pretnju islamističkih militanata. Kineska vlada tvrdi da pomenuti centri služe za stručno osposobljavanje.

Foto: Sputnik

Podelite sa drugima

Vrati se na Blog