Alarmi i alarmni sistemi i sve o njima

Sigurno ste nekada čuli da se u komšiluku desila neka provala, krađa ili slični protivzakonit događaj. Mnogi od njih prođu nezapaženo. Niko ne vidi i ne čuje šta se dogodilo jer su se lopovi toliko izveštili da su postali gotovo neprimetni.

U tim situacijama se uvek pomisli “eh, da sam imao alarm ili video nadzor ovo se ne bi desilo”. Tako je – alarmni sistem ili sistem video nadzora smanjuju verovatnoću upada. Više o video nadzoru ovde.

Alarmi služe da dignu uzbunu ako se desi nedozvoljen upad na posed ili u određeni objekat. Kada ugradite neki od alarmnog sistema osećate se bezbednije i bezbrižnije jer znate da ste samom ugradnjom “oterali” određeni procenat lopova.

Dok će oni uporni će morati baš da se pomuče kako bi nešto otuđili. U slučaju aktiviranja alarma svesni su da će sva pažnja biti usmerena na njih i da se neće tako lako izvući.

Gde se sve alarmi koriste?

Ugrađuju se kako u poslovne tako i u privatne svrhe. Veliki broj kompanija želeći da zaštiti fizički pristup svojoj imovini i poverljivim podacima, kao i krađu skupe tehnike ugrađuje alarme kako bi sprečili potencijalnu opasnost.

S druge strane sve više fizičkih lica se odlučuje da alarmi brinu o njihovoj bezbednosti. Na taj način se osećaju sigurnije i rasterećenije.

Kamere za video nadzor

Alarmni sistemi za kancelariju, lokal ili poslovni prostor

Alarmi, alarmni sistem na poslu, sve za video nadzor

Što se poslovne primene tiče alarmi imaju veliku ulogu kod objekata u kojima se čuvaju neke stvari velike vrednosti. A takođe i u objektima gde je pristup strogo zabranjen jer se radi o nekoj laboratoriji, tajnim prostorijama ili mestu gde osobe koje moraju biti odlično zaštićene.

Alarmni sistemi mogu bukvalno spasiti Vaš biznis tako što će sačuvati vredna dokumenta ili uređaje od krađe. Nije stvar samo u materijalnoj vrednost jer ona je nadoknadiva već se radi o vrednosti informacija (dokumenta, ručni zapisi, elektronski zapisi skladišteni na diskove, itd). Kada osetljive informacije dospeju u ruke pogrešnih osoba sve može biti upropašćeno.

Zato se alarmi koriste kako bi se zaštitio fizički pristup jako vrednim stvarima i podacima za firmu.

Alarmi za stan, kuću, vikendicu

Alarmi, alarmni sistem za kuću, sve za video nadzor

U privatne svrhe služe kako bi se zaštitili od upada “neželjenih gostiju” u kuću. U poslednje vreme sve su češći slučaji razbojništva i krađa. U njima nažalost često dođe i do sukoba i povreda vlasnika istih.

Upravo iz tih razloga se ugrađuju alarmi kako bi se lopovi odgovorili do napada. A u slučaju eventualnog napada napraviti upozorenje i izazvati strah kod napadača koji pri tom gleda da se skloni i pobegne a ne da napadne.

Takođe kada ste na putovanju a želite da dobijete informaciju da je neko nedozvoljeno ušao u Vaš dom alarmni sistem može Vas obavestiti. Na taj način imaćete monitoring 24/7 dešavanja u Vašem domu.

Kamere za video nadzor

Od čega se sastoje alarmi i čitav sistem?

Detektori – svaki ulazak/izlazak biće primećen

Alarmi, upad u kuću, sve za video nadzor

Otvaranje/zatvaranje vrata ili prozora prati se pomoću magnetnih detektora koji se montiraju na sama vrata ili prozore.

Preporuka je da se postave upravo na sve moguće ulaze i ako su provala vrata najčešći tip upada u objekat. Oni dakle prate stanje vrata ili prozora i šalju signal da li su otvorena ili zatvorena.

Detektori loma stakla služe kako bi se otkrio potencijalni upad. Lomljenje staklene površine vrata ili prozora je jedan od čestih pokušaja da se kasnije otvore i uđe kroz njih u objekat. Ako do loma dođe alarmi će se oglasiti i napad će biti osujećen od strane sistema.

Najzastupljeniji su PIR detektori ili detektori pokreta. Oni se mogu postaviti u zatvorenom ili otvorenom prostoru i prema tome postoje različiti tipovi. Posao im je da detektuju prolaženje ljudi kroz zaštićen prostor i o tome obaveste alarmnu centralu.

Alarmi, detektori požara, sve za video nadzorPožari su sve češće pretnja bezbednosti ili imovini. Detektori za požar funkcionišu tako što otkrivaju potencijalni požar u ranoj fazi i na taj način blagovremeno alarmiraju korisnika da se evakuiše i da požar treba ugasiti što pre. Postoje optički i termički detektori za požar.

Detektori gasa se koriste kako bi se otkrilo curenje gasa i na vreme sprečila eksplozija ili požar. Jako su korisni u prostorijama gde se gas koristi kao gorivo za šporet ili peć za grejanje.

Konfigurator alarmnog sistema

Konfigurišite sami svoj bežični alarmni sistem i dobijate besplatnu ugradnju.

Kako alarmi deluju i ko se sve alarmira?

Sirene se aktiviraju istovremeno – unutrašnja i spoljašnja. Unutrašnja služi da omete lopova i jako je neprijatnog zvuka kako bi se lopov dezorjentisao. Spoljašnja proizvodi prodoran zvuk koji ima zadatak da privuče pažnju svih u okolini, kao i trepćuće svetlo.

Korisnik dobija obaveštenje od alarmne centrale putem neke od komunikacionih linija (SMS, Email, fiksna telefonska mreža) o događaju i na taj način može odmah da reaguje.

U slučaju da je sistem povezan na monitoring nekog centra službe obezbeđenja signal se šalje i tamo kako bi se obavestili o napadu i odreagovali što pre i sprečili povećanje nastale štete i obavestili nadležne organe.

To je bilo ukratko objašnjenje kako jedan tipični alarmni sistem treba da odreaguje i kako se ponaša u jednoj uobičajenoj situaciji. Naravno varijacije su moguće u zavisnosti od potreba i kog su tipa alarmni sistemi.

Gotovi kompleti video nadzor

Ako nakon informacija koje ste dobili na ovoj stranici o alarmnim sistemima još uvek imate nedoumica ili dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo Vam izaći u susret i probati da Vam pomognemo kako bi na kraju dobili ono što želite i povećali bezbednost u svom prostoru.

Podelite sa drugima