Kako odabrati kameru za video nadzor?

Izbor kamere za video nadzor može biti pomalo zbunjujući s obzirom na mnoštvo različitih modela i opcija na tržištu. Ovde želimo da Vam malo olakšamo izbor.

Faktori za izbor kamere

Izdvojili smo par ključnih faktora za lakši izbor:

Lokacija kamere i broj kamera

Razmislite o tome gde bi ste postavili kamere i koliko njih. Da li bi trebalo da budu unutra montirane ili napolju. Razlikuju se po stepenu zaštite od vremenskih uslova. Spoljašnje kamere moraju biti otporne na vodu i spoljašnju temperaturu (zaštita IP66 ili bolje), dok unutrašnje kamere nemaju te probleme.

Rezolucija kamera

Od rezolucije kamere zavisi i kvalitet slike. U 2024 godini je donji standard 2 Mp (2 mega piksela) i takve kamere vam daju dovoljno jasnu sliku da možete da jasno identifikujete osobu na 5m udaljenosti.

razlike u snimku kamere i prepoznavanja snimanog objekta
DORI – prepoznavanja snimanog objekta

Noćni vid

Danas je retkost da kamera nema noćni režim snimanja. Velika većina kamera ima ugrađenu IC diode (Infracrvena svetlost) koja omogućava snimanje noću u crno belom režimu. Postoje kamere koje imaju mogućnost snimanja noću i u boji – imaju lampu sa belim svetlom.

Ugao snimanja

Razmislite o području koje želite da nadgledate i odaberite kameru s odgovarajućim uglom snimanja. Ugao kamere zavisi od objektiva. Ako je objektiv 2,8mm ugao snimanja je oko 100°, ako je 3,6mm onda je uži ugao – oko 90°.

Dodatne funkcije

Neke kamere nude dodatne funkcije kao što su detekcija pokreta, prepoznavanje lica, dvosmerna audio komunikacija i slično.

Bežično ili žično povezivanje

Bežično povezivanje se vrši preko WiFi-ja. Olakšava montažu jer ima manje kablova. Kamera mora da ima napajanje strujom (preko kabla ili baterije). Žično – kamere se povezuje sa snimačem putem kablova. Od svake kamere ide kabl do snimača.

Gledanje kamera na mobilnom telefonu

Svi sistemi imaju mogućnost gledanja snimaka i uživo kamere preko mobilnog telefona ako su i kamere i mobilni povezani na internet.

pracenje video nadzora preko mobilnog

Čuvanje snimaka

Da bi ste mogli da imate sačuvan snimak potrebno je da kamera ima gde da ga snimi. To može da bude na MicroSD kartici (ubaci se direktno u kameru), na hard disku (potrebno je da kamera bude povezana na snimač) ili na Cloud.

Da bi ste gledali snimak sa udaljene lokacije na mobilnom telefonu (kamera je kod kuće a Vi ste na moru) neophodno je da kamere budu povezane na internet i da imate internet na telefonu. Ako je slučaj da imate sistem sa snimačem, onda se snimač povezuje na internet, a ako su Wi Fi kamere onda se povezuju bežično (preko WiFi) sa vašim ruterom.

Ovo je kratak opis da olakša kupovinu kamera za video nadzor. Pročitajte sledeći tekst ako želite da saznate sve o video nadzoru.

Podelite sa drugima