Kontroleri

Kontroleri za kontrolu pristupa su uređaji ili softverski sistemi koji se koriste za upravljanje pristupom različitih entiteta (npr. korisnika, vozila, ulazaka) u određenim prostorima, objektima ili sistemima. Ovi kontroleri rade na principu autentikacije, autorizacije i verifikacije pristupa, kako bi se obezbedila sigurnost i zaštita od neovlašćenog pristupa.

Kategorije kontrolera za kontrolu pristupa obuhvataju:

  1. Fizički kontroleri za kontrolu pristupa – ovi kontroleri se koriste za upravljanje pristupom u fizičkim objektima poput zgrada, soba, skladišta, parking mesta itd. Oni mogu uključivati sisteme poput kontrolnih tabla, senzora otiska prsta, skenera karata, kamera, i drugih uređaja koji se koriste za autentikaciju i verifikaciju pristupa.
  2. Mrežni kontroleri za kontrolu pristupa – ovi kontroleri se koriste za upravljanje pristupom u digitalnim prostorima poput računarskih mreža, sistema za upravljanje bazama podataka, cloud servisa i drugih digitalnih sistema. Oni uključuju softverske sisteme koji se koriste za autentikaciju i autorizaciju pristupa korisnicima i uređajima u mrežama.
  3. Integrirani kontroleri za kontrolu pristupa – ovi kontroleri kombinuju fizičke i mrežne kontrolere kako bi se upravljalo pristupom u prostorima koji uključuju i fizičke i digitalne komponente. Na primer, integrirani kontroleri mogu se koristiti u sistemima za upravljanje pristupom u zgradama koje uključuju senzore, kamere, kontrolne table, kao i digitalne mreže za upravljanje pristupom.
Filter