Koliko zaista troši jedan sistem video nadzora?!

S obzirom da smo dobili nekoliko upita o potrošnji video nadzora, odlučili smo da napišemo nešto više o tome koliko zaista troši jedan sistem video nadzora.

Iako je sistem video nadzora generalno mali potrošač ipak mnogi to ne znaju, zato želimo da pružimo adekvatne informacije.

Objasnićemo koji su sve potrošači u jednom sistemu video nadzora, koliko koji uređaj pojedinačno troši, kao i koliko je to novca mesečno odnosno godišnje za potrošnju struje.

Pa da počnemo…

Prvo moramo odrediti potrošnju ima jedan sistem video nadzora

Jedan sistem video nadzora se sastoji od kamera, snimača, hard diska, kablova i napajanja koji su međusobno povezani. Svakako ako želite saznati sve o video nadzoru predlažemo da pročitate ovaj članak – Video nadzor.

Uzećemo za primer komplet video nadzor za kuću koji se sastoji od 3 kamere od 2MP, DVR snimač za 4 kamere i hard disk od 500GB.

Pošto postoji veliki izbor kamera koje su 2MP odabrali smo za poređenje od najjeftinije do najskuplje i na osnovu toga došli da se snage kreću od 4W do 6W, pa ćemo u obzir uzeti najveću snagu.

Potrošnja DVR koji snima bez hard diska je prema specifikacijama manje od 10-20W zato ćemo računati veću cifru.

Hard disk ljubičaste serije koja je isključivo namenjena za sistem video nadzora veličine 1TB prema specifikaciji troši od 0,7W u idle režimu, 2,9W u standby režimu i dok vrši upis 3,3W. Na osnovu toga odabrali smo maksimalnu potrošnju od 3,3W.

Suma sumarum

3 kamere 1MP – 3 x 6w = 18W
1 DVR sa 4 kanala – 1 x 20W = 20W
1 HDD – 1 x 3,3W = 3,3W
——————
Ukupno 41,3 W/h | 991,2 W/dan odnosno 1.0kw/dan

Na osnovu navedenog možemo doneti zaključak da jedan sistem od 3 kamere sa snimačem i hard diskom dnevno potroši oko jednog kilovata na dan, samim tim je mesečna potrošnja 30 x 1,0 = 30kWh iliti godišnja 360kWh.

Izračunali smo kilovate, ali koliko je to dinara…

Kolika je potrošnja video nadzora u novcu

S obzirom da je naš sistem naplate električne energije (struje) malo komplikovan, jer imamo tri zone (zelena, plava i crvena) i dve tarife (dnevna i noćna), pa cena jednog kilovata ide od 1,78 dinara u zelenoj zoni noću do 21,46 dinara u crvenoj danju.

U našu računicu ćemo odabrati plavu zonu po dnevnoj i noćnoj tarifi koja iznosi 2,7 dinara odnosno 10,7 dinara za jedan kilovat.

8 sati noću x 41,3W = 330Wh = 0,33 kWh/dan x 2,9 dinara/kWh = 0,9 dinara/dan x 30 dana = 29 dinara mesečno
16 sati danju x 41,3W = 670 Wh = 0,67 kWh/dan x 11,5 dinara/kWh = 7,2 dinara/dan x 30 dana = 231 dinara mesečno

Na osnovu definisanog dolazimo do toga da vas ovakav sistem video nadzora mesečno košta oko 260 dinara, odnosno 3120 dinara godišnje.

Sa ovim možemo da potvrdi da jedan sistem video nadzora troši manje struje od jedne klasične sijalice od 100W.

Naravno u ovu cenu nije uračunata naknada na merno mesto, obračunata snaga, trošak javnog snabdevanja i drugi troškovi koje svako domaćinstvo ima, pa čak i slučaju da nema nikakve potrošnje u kilovatima.

Kako još smanjiti već nisku potrošnju sistema video nadzora

Naša računica je računala da sistem snima aktivno 24 sata, međutim jednostavnim podešavanjem da DVR snimač beleži snimljeni materijal na hard disk samo kada ima promena na slici (detekrot pokreta) odnosno da je aktivan kad ima „pokreta“ možemo pomenutu potrošnju smanjiti i do 60%.

Npr. Noću kad spavamo sistem takođe može da spava jer se ništa ne događa, isto je i kad smo na poslu a deca u školi. Sa druge strane recimo video nadzor u firmi snima samo dok traje radno vreme od npr. 8 sati.

Zbog svega navedenog je važno kupiti pouzdane sisteme video nadzora, preciznih tehničkih podataka sa odgovarajućim sertifikatima i naravno iste podesiti da rade kad uz detekciju pokreta kako biste dodatno smanjili potrošnju i uštedeli vaš novac.

Takođe, dugoročno ćete uticati i na smanjenje emisije ugljendioksida u atmosferu, a samim tim ćete pozitivno uticati na našu životnu okolinu.

Ako nakon informacija koje ste dobili na našem sajtu još uvek imate nedoumica ili dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo Vam izaći u susret i probati da Vam pomognemo kako bi krajnji rezultat bio idealno realizovan sistem za video nadzor koji će Vam biti od pomoći.

Podelite sa drugima