UTP kabl i koaksijalni kabl

Kablove niko ne voli, bio on utp ili koaksijalni, i to je činjenica. Međutim, bez njih se ne može, tj. može se, ali…

E upravo to večito “ali” ćemo pokušati da vam pojasnimo u ovom tekstu, kao i kakva je razlika između utp i koaksijalnog kabla, čemu služe video baluni, odnosno kada se i za koji video nadzor se koriste.

Pored toga upoznaćemo vas sa presecima kabla i zašto je to važno, njihovoj primeni i drugim važnim tehničkim detaljima.

Cilj je jednostavan, želimo da vam pomognemo da odaberete odgovarajući kabl koji ćete koristeti za vaš sistem video nazora.

Pa da krenemo redom.

Kablovi za video nadzor

Prvo i osnovno, zapamtite: “Kablovi su i dalje najbolje i najbezbednije sredstvo za prenos podataka”! Upravo zbog toga se najčešće koriste za povezivanje kamera sa DVR snimačem odnosno NVR snimačem.

Kada već govorimo o prenosu podataka od kamere do snimača, moguće je povezivanje i bežičnim putem, ali da bi dobili što bolji kvalitet slike i bili sigurni da će se podaci preneti, kablovi su najsigurniji i najbolji medij za prenos. Zato su trenutno su najzastubljeniji.

Takođe, kod bežičnog prenosa signala postoji ograničenje u razdaljini između kamere i snimača, kao i materijal od kog su napravljeni zidovi.

Kada se biraju kablovi treba voditi računa. Nije preporučljivo kupovati kablove lošijeg kvaliteta ili one koji po specifikacijama nisu za namenu za koju su potrebni. Loš izbor kablova bez obzira na ostatak opreme može uticati na kranji rezultat – video materijal veoma lošeg kvaliteta, tačnije dovesti do smetnji ili nemogućnosti da se signal prenese.

Koje kablove ćete odabrati zavisi od nekoliko faktora…

Koji kablovi povezuju kamere sa DVR/NVR-om?

koaksijalni i utp kabl, kablovi, sve za video nadzor.fwPovezivanje kamera sa snimačem zavisi od vrste sistema koji se instalira. Ukoliko se postavlja analogni video nadzor za povezivanje se koristi koaksijalni kabl jer se radi o CCTV(Closed Circuti Tele Vision) sistemu, ali postoji mogućnost da se koriste i UTP kabl. Ako se radi o IP video nadzoru onda se za povezivanje koristi UTP kabl.

Koaksijalni i UTP kabl postoje u više varijanti, zavisno od potreba koriste se odgovarajući za situaciju na terenu. Razlikuju se po maksimalnoj dužini, mogućnošću napajanja kamera, itd.

Koaksijalni kablovi

Koaksijalni kablovi spadaj u vrstu električnih kablova. Njihova struktura je takva da se provodnik, odnosno bakarna žica nalazi u sredini a oko nje plastična izolacija koja je obmotana upletenom metalnom opnom (širm) i na kraju spoljni zaštitni gumeni omotač.

Svaki od ovih delova ima svoju funkciju:

  • bakarna žica – provodi električne signale koji predstavljaju podatke
  • plastična izolacija – štiti bakarnu žicu i pravi izolaciju između nje i širma
  • metalni omotač – štiti provodnik od vlage, mehaničkih oštećenja, hemijskih delovanja rastvora i elektromagnetnih polja
  • upletena metalna mreža (širm) – apsorbuje elektromagnetne smetnje (šum) i sprečava mešanje sa signalom
  • zaštitni gumeni omotač – štiti kabl od spoljnih uticaja i oštećenja

koaksijalni kabl, kablovi, sve za video nadzorTo su bile funkcionalnosti ukratko, u praksi je situacija dosta složenija. Bakarna žica i širm ne smeju doći u kontakt jer će se onda šum koji širm treba da otkloni preneti na signal koji se provodi i kao rezultat dobija se lošija slika. Takođe koaksijalni kablovi koriste širm da ih štiti od “preslušavanja”, tj. prelaženja signala sa provodnika koji se nalaze u blizini.

Prikazan je i opisan primer standardnog koaksijalnog kabla. Prave se još u različitim veličinama, karakteristikama i nešto drugačije strukture. Više o razlikama kada su u pitanju koaksijalni kablovi u nastavku teksta.

Da li su svi koaksijalni kablovi su isti?
Odgovor na ovo pitanje je NE.

Postoje razlike a glavna je razdaljina na koju je moguće preneti signal bez značajnijeg slabljenja signala. Prilikom izbora treba voditi računa jer ako se za razdaljinu od npr. 750 metara upotrebe koaksijalni kablovi RG-59 koji po specifikaciji prenose signal bez slabljenja do 350 metara maksimalno imaćemo veliko slabljenje signala, šum i kao krajnji rezultat lošu sliku na ekranu.

RG-59 kablovi imaju jednu veliku prednost a to je da se prave u varijanti sa paricom za napajanje koja je spojena na kabl i na taj način prilikom postavljanja sistema nije potrebno provlačiti dodatni kabl za napajanje već se napajanje kamera vrši ovim putem.

Razdaljina između kamere i snimača je važna!

Tanki koaksijalni kablovi

Ovi kablovi su fleksibilniji tako da su popularniji za upotrebu jer se lakše mogu provući i dovesti do nezgodnih mesta. Imaju debljinu 0,64 cm. Prilikom razdaljine veće od 185 metara javlja se značajnije slabljenje signala i zbog toga ovi kablovi nisu pogodni za toliko velike razdaljine.

Tanki koaksijalni kablovi nalaze se u grupi kablova koja je prema standardima označena sa RG-58. Ovu grupu karakteriše osobina da su ti kablovi uvek od bakra. Varijacije su na temu vrste provodnika koji može biti punog preseka ili licnasti (sa više prepletenih tanjih žica).

Debeli koaksijalni kablovi

Debeli koaksijalni kablovi imaju prečnik 1,27 cm. Bakarna žica je veće debljine pa su zbog toga prenosi signala na veće razdaljine mogući. Udaljenost od 500 metara neće uneti značajno slabljenje signala i zbog toga ovi kablovi imaju veliku prednost. Debeli koaksijalni kablovi su krući i teži za rukovanje od tankih.

[/vc_row]

Najveći izbor i najpovoljnije cene kablova

Sve za video nadzor – sve što Vam treba

UTP kabl za video nadzor

utp kabl, kablovi, sve za video nadzorUTP (Unshielded Twisted Pair) kablovi imaju široku primenu, a jedna od njih je povezivanje kamera za video nadzor sa snimačem. Uglavnom se koriste za povezivanje IP kamera za video nadzor.

Čak mogu dostojno zameniti i koaksijalne kablove u analognom sistemu, jer su fleksibilniji (o tome više u nastavku teksta).

UTP kabl sastoji se od 4 para žica. Svaka žica ima svoju gumenu izolaciju i svaki par je upreden kako bi se smanjilo preslušavanje. Postoje dve vrste a to su oklopljeni i neoklopljeni.

Oklopljeni kablovi (STP) poseduju parice koje su obuhvaćene metalnom folijom koja onemogućava smetnje elektromagnetnih zračenja. Na kraju su sve parice obmotane zajedničkom gumenom izolacijom.

Podela prema kategorizaciji:

  • Nivo 1 – omogućava prenos govora i faks poruka
  • Nivo 2 – omogućava prenos podataka brzine do 4 Mbps
  • Kategorija 3 – omogućava prenos podataka brzine do 10 Mbps
  • Kategorija 4 – omogućava prenos podataka brzine do 20 Mbps
  • Kategorija 5 – omogućava prenos podataka brzine do 100 Mbps
  • Kategorija 5e – omogućava prenos podataka brzine do 1 Gbps na razdaljini do 550 metara
  • Kategorija 6 –  omogućava prenos podataka brzine do 1 Gbps na razdaljini do 700 metara

UTP kabl je moguće iskoristiti za prenos signala kod analognog sistema. U tom slučaju koristi se kabl kategorije 5 ili 5e. Razlika je u tome što se na krajevima kabla (kod sigurnosne kamere odnosno kod dvr snimač-a) moraju postaviti pasivni ili aktivni UTP primopredajnici ili video baluni.

Prednost ovakvog načina prenosa je u tome što se za prenos video singnala koristi jedna parica pa se kroz jedan kabl praktično mogu provesti kablovi za četiri kamere. Ali uz ovaj kabl neophodno je provući poseban kabl preko kog će se napajati kamere. Treba napomenuti da će naponski kabl biti većeg preseka u tom slučaju jer će napajati veći broj kamera.

Svi su videli UTP kabl, ali mali broj njih zna isti da napravi.

UTP kabl i njegovi konektori

UTP konektor, kablovi, sve za video nadzorKonektor koji je standard kada je u pitanju UTP kabl nosi oznaku RJ-45. Veoma je nalik konektoru na telefonskim provodnicima, a za razliku od njega može primiti duplo veći broj žica – 8.

Da bi izvršili pravilno montiranje konektora na kabl potrebna su Vam klešta za kripmovanje, osnovno znanje, malo veštine i živaca. Naravno sve ovo sa pretpostavkom da imate kvalitetan kabl i klešta jer u suprotnom poslednja stavka – živci rapidno raste i postoji mogućnost da se namučite a krajnji rezultat je opet pod znakom pitanja.

Ukoliko prilikom montiranja nešto ne uradite kako treba i na kraju shvatite da se signal ne prenosi kako treba kroz UTP kabl morate preseći kabl i montirati novi konektor jer jednom kada se montira na žicu opcija razmontiravanja ne postoji.

Foto: https://www.showmecables.com/blog/post/ethernet-cables

Ako nakon informacija koje ste dobili na našem sajtu još uvek imate nedoumica ili dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo Vam izaći u susret i probati da Vam pomognemo kako bi krajnji rezultat bio idealno realizovan sistem za video nadzor koji će Vam biti od pomoći.

Podelite sa drugima