Video nadzor preko interneta

Tehnika i tehnologija su odavno dovoljno napredovale da mnoge stvari možemo uživo da posmatramo ili radimo preko interneta, kao što je slučaj i video nadzor preko interneta najčešće je to preko mobilnog telefona.

Brzina interneta kako u svetu tako i u Srbiji stalno raste i to donosi mnogim granama sve veće mogućnosti. Video nadzor preko interneta je jedan od benefita i pretstavlja posledicu celokupnog napretka.

Svako ko ima neki sistem video nadzora sigurno je pomislio kako bi bilo super pratiti situaciju na lokaciji pokrivenoj kamerama sa neke udaljene lokacije (drugog mesta, grada, države ili kontinenta) preko mobilnog telefona.

To je već odavno postala normalna stvar, ima svoje prednosti i mane, kao i svoje potrebe i sve to ćemo se potruditi da obradimo dalje u tekstu kako bi vam što više približili pojam video nadzora preko Interneta.

Upravo je video nadzor preko mobilnog telefona (interneta) jedno od najčešće postavljenih pitanja u vezi video nadzora.

Zato ćemo pokušati da vam još više približimo pomenutu temu i odgovorimo na pitanja u vezi toga.

Šta mi je potrebno da pratim kamere za video nadzor preko telefona?

Prvo je potrebno da na lokaciji gde su kamere imate internet priključak, bilo da je u pitanju kablovski, ADSL, wireles ili 4G internet.

Bitna je i brzina intrnet odnosno protok u zavisnosti od veličine i vrste video nadzora koji posedujete, a više o tome ćemo u nastavku teksta.

Ukoliko želite da imate samo jednu kameru koju želite pratiti putem interneta u tom slučaju vam treba IP kamera ili Wifi kamera.

Ako je u pitanju sistem sa više kamera za video nadzor potreban vam sistem sa DVR ili NVR snimačem.

Video nadzor preko interneta
Video nadzor preko interneta

Pored video nadzora potrebno je da imate uređaj preko kog ćete pratiti uživo stanje u vašem stanu, kući ili poslovnom prostoru. To može biti desktop ili laptop računar, mobilni telefon ili tablet. Naravno njčešći zahtev je svakako video nadzor putem mobilnog telefona.

Pored uređaja potrebno je imati odgovarajuće softvere za računare i aplikacije za mobilne kako bi mogli pristupite vašem video nadzoru.

Šta je važno da znam?

Važno je imati opremu za video nadzor od renomiranih svetskih proizvođača, obzirom da najčešće oni obezbeđuju konekciju između vaših uređaja.

Često se u praksi događa, da korisnici kupe „no name“ video nadzor i da imaju problema prilikom praćenja video nadzora putem interneta.

Problemi su razni, počev od nekompletnih upustava, nepoznavanja prodavaca kako se podešava, nemogućnosti da se poveže zbog korišćenja neproverenih softvera, zatvorenih portova na ruteru internet provajdera itd.

Ima slučajeva da i kad „no name“ video nadzor putem interneta radi jedan određeni period i nakon toga jednostavno prestane sa radom iz nepoznatih razloga.

To se događa kada proizvođač otkaže servere i samim tim svi njihovi korisnici ostaju bez mogućnosti da prate svoj video nadzor preko interneta.

Mnogi vlasnici istih će se prepoznati u gore pomenutim problemima!

Konkretan primer „no name“ video nadzora je korišćenje oznaka AHD odnosno akronim Analog High Definition iliti Analogni HD.  Mnogi kupuju „AHD video nadzor“ misleći da je u pitanju brend AHD što naravno nije slučaj.

To je jedan od glavnih razloga zašto mi na našoj specijalizovanoj prodavnici za video nadzor u ponudi imamo samo Hikvision i Dahua, broj 1. i 2. proizvođače u svetu.

Dinamička ili statična IP adresa za video nadzor preko Interneta

Svaki uređaj koji je povezan na Internet ima svoju IP adresu, a ona može biti dinamička i statična. Dinamička IP adresa znači da će uređaj prilikom konektovanja dobiti prvu slobodnu IP adresu od provajdera iz podređenog opsega koji poseduje internet provajder.

Statična IP adresa je ona koja pripada pomenutom vlasniku interneta i ona se posebno plaća kod svih provajdera. Ono što je najvažnije, da li je dinamička ili statična IP adresa ne utiče i praćenje video nadzora putem Interneta, već je jedina razlika način povezivanja koji objašnjavamo u nastavku.

Obzirom da je najveći broj priključaka na internet preko dinamičke IP adresa, mi ćemo se skoncentrisati na takav način povezivanja.

Upravo proizvođači opreme za video nadzor Hikvision i Dahua su za svoje uređaje obezbedili DDNS server koji omogućava da u svakom trenutku znaju koja je IP adresa vašeg uređaja. Praktično aplikacija ili program preko njihovih DDNS servera prepoznaju uređaji na mreži, što u prevodu znači da IP adresa na ruteru tj. vašem internetu ne mora biti statična.

Kako se vrši povezivanje putem interneta?

Ovo se u praksi zove P2P konekcija koja omogućava da IP adresa bude dinamička u kojoj se IP/Wifi kamera odnosno snimači za video nadzor DVR ili NVR uspostavljaju konekciju sa DDNS serverom proizvođača, kao i sam korisnik i njega koriste za uspostavljanje linka.

Prednost je laka konfiguracija, jedina mana može biti preopterećenje servera, ali u praksi se pokazalo da se to retko kad dešava.

Da bi povezivanje bilo moguće potrebno otvoriti odgovarajuće portove na ruteru (najčešće su to standardni portovi koji su otvoreni za konekciju) i prijaviti uređaj sa njegovim serijskim brojem na DDNS server.

Podaci unose u softver na Vašem mobilnom telefonu ili računaru i time je udaljeni pristup kamerama omogućen u praksi.

Ukoliko je potrebno da pratite video nadzor sa dve različite lokacije najbolje rešenje je svakako da oprema i uređaji za snimanje budu od istog proizvođača, jer u tom slučaju je moguće praćenje video nadzora u jednoj aplikaciji ili softveru.

Softveri i aplikacije za video nadzor preko interneta

Kada kupite proizvode proizvođača Hikvision ili Dahua, koristićete njihove softvere za povezivanje vašeg video nadzora sa željenim uređajem.

To povezivanje se vrši u samo nekoliko koraka, skenirajući QR kodove za serijski broj i aplikacije direktno. Takođe, svi programi i aplikacije su besplatni.

Programi za laptop i dekstop računar:

Hikvision – iVMS 4200 za Windows i MacOS (link)
Dahua – SmartPSS za Windows i MacOS (link)

Aplikacije za pametne mobilne telefone:

Hikvision – Hik-Connect ili iVMS-4500 za Android i iOS (link)
Dahua – iDMSS  za iOS (link) / gDMSS za Android (link)

Kod „no name“ video nadzora to nije slučaj, jer ne znate koji ćete program koristiti ili aplikaciju i do kad ćete vam to funkcionisati.


Ako nakon informacija koje ste dobili na našem sajtu još uvek imate nedoumica ili dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo Vam izaći u susret i probati da Vam pomognemo kako bi krajnji rezultat bio idealno realizovan sistem za video nadzor koji će Vam biti od pomoći.

Podelite sa drugima