Video nadzor za kuću

Video nadzor za kuću

kuca-video-nadzor
U ovom članku želimo da vam olakšamo kako da odaberete video nadzor za kuću i po kojoj ceni se isti može ugraditi.

Zaštita naše najvrednije imovine je izuzetno važna, kuća u ovom slučaju nije samo fizički objekat već topli dom u kojem boravi porodica.

Objasnićemo četiri najvažnija faktora koji se odnose na tip sistema, broja kamera i kvalitet snimka, koji snimač koristiti i koliko vremenski želite da čuvate snimak sa sigurnosnih kamera.

Pa da počnemo…

Prvo moramo odrediti šta želimo da snimamo

Kao i svaka investicija tako i video nadzor košta, ali sama cena dosta varira od prohteva i zahteva.

Kako bi Vam olakšali, jer verujemo da se po prvi put susrećete sa ovom materijom, a ne bi želeli da odustanete od ideje koju imate ili da sutra kada posao završite pamtite koliko ste se namučili naš cilj je da video nadzor za kuću koji planirate da kupite prođe što je lakše moguće i da iz ove kupovine iskoristite benefit koji ona pruža.

Pa da pređemo na stvar, prvo što treba da uradite je da postavite ciljeve koje želite da ostvarite a potom da odredite šta vam je za iste neophodno. Obzirom da ćemo obraditi video nadzor za kuću mi smo krenuli od potreba koju verovatno ima većina, a to je da obezbedi okućnicu i ulazna vrata svog doma, garaže ili unutrašnjost samog objekta.

Video nadzor za kuću sa četiri kamere

Video nadzor za kuću, četiri kamereKada smo odredili cilj defišemo šta nam je potrebno, pa možemo da konstatujemo da bi nam za ovakav zahtev bile sasvim dovoljne 4 kamere, ali ako smatrate da je vama potrebno više obratite pažnju na broj kamera koje se mogu povezati na DVR ili NVR snimač koji kupite (više informacija o DVR-u i NVR-u će biti u nastavku).

Sa dve kamere pokrićemo što veću površinu u dvorištu (kako bi stekli uvid šta se u njemu dešava), i sa po jednom ulazna vrata i garažu/parking mesto.

Sada kada smo odredili broj kamera možemo preći na DVR/NVR (što bi stariji rekli: Aaaa, snimač za kamere), pa ćemo za 4 kamere uzeti uređaj sa 4 priključka za kamere.

Napomena: ako u budućnosti planirate da svoj video nadzor za kuću proširite sa više od 4 kamere, naš savet Vam je da izdvojite koju hiljadarku više i uzmete DVR ili NVR sa odgovarajućim brojem priključaka kako bi povezali sve kamere (npr. 8), jer je cena za povezivanje više kamera na jednom uređaju daleko jeftinija nego kupiti više majih uređaja za isti broj kamera.

Četiri bitna faktora koja treba odrediti:

  • Tip sistema: analogni, HD TVI/CVI (analogni nove generacije i visoke rezolucije) ili IP
  • Broj kamera koji želite da ugradite i kvalitet snimka koji emituju
  • DVR ili NVR (snimač)
  • Broj snimljenih dana koji želite da sačuvate

Sve prethodno pobrojano utiče na cenu, pa da krenemo redom u kratkim crtama za svaki od navedenih faktora.

Video nadzor za kuću – tip sistema

Tip sistema je tehnologija na kojoj rade kamere i snimači. Stari analogni sistemi polako odlaze u istoriju, a kupovinu ove opreme razmatraju samo oni koji već imaju ovakav sistem pa su primorani na istu.

Analogna tehnologija visoke rezolucije  HD TVI/CVI je jednokratno najisplativija kupovina kada je video nadzor za kuću u pitanju, pri čemu korisnik za “malo” novca dobiju visok kvalitet. Ovo je ujedno i naša preporuka za sve koji žele kamere u svom domaćinstvu, pa ćemo se u nastavku osloniti na ovaj tip opreme.

Na kraju najskuplja i najmodernija tehnologija su IP sistemi za koje se uglavnom odlučuju firme zbog svih pogodnosti i funkcija koje donose, ali itekako mogu naći primenu u domaćinstvima.

Više na ovu temu u članku IP kamere za video nadzor.

Kamere za kuću

Video nadzor za kuću, kamera napoljuSada kada smo definisali tip opreme da pređemo na kamere, a kod kamera na cenu utiču maksimalna rezolucija koju kamera može da reprodukuje, funkcije koje sadrži kao što su (D/N, DNR, WDR, …), ali Vas samim funkcijama ne bi preterano gušili jer je to tema za ljude koji se ovim bave.

Ipak ono što je i svakome od nas uporedivo su rezolucija i funkcija D/N (ili ti srpski rečeno kamere sa dnevnim i noćnim režimom rada).

Što se rezolucije tiče tu bi trebali da se zadržimo na HD (720p) i Full HD (1080p). Ovi pojmovi su svima danas uporedivi jer nas istim bombarduju proizvođači televizora.

Što se tiče D/N kamera one poseduju IC diode koje se uključuju kada nema dovoljno svetlosti za dnevni režim rada i prelaze u nočni režim (crno-beli video zapis).

Sama svetlost koju IC diode daju nije vidljiva za ljudsko oko ali će kameri omogućiti da vidi i u mraku.

Cena ovakvih kamera kreće već od nekih 30€, a čisto kao infomracija i kako bi se razumeli da sama tehnologija nije krš govori i podatak da cene kamera idu i do skoro 1000€ po komadu.

Ukoliko želite da pored video zapisa imate i audio zapis u tom slučaju odaberite kamere za video nadzor sa zvukom, na pomenutim kamerama je navedeno da imaju integrisan (inkoporiran) mikrofon i skuplje su za 10-15% u odnosu na isti model bez mikrofona.

Mislimo da se većina pronašla u prvoj pomenutoj ceni jer razmatramo video nadzor za kuću, a ne za NASU. :) Ako želite da saznate više o sigurnsnim kamerama pročitajte naš tekst Sigurnosne kamere

DVR snimači za kuću

Cene DVR snimača za video nadzor se kreću od oko 80€ do skoro 300€, a cenu diktiraju broj kamera koliko uređaj može da podrži, rezolucija u kojoj primljeni materijal može da reprodukuje i da sačuva.

Normalno ovo su samo osnovni razlozi ali bi nabrajanje ostalih većinu samo zbunilo pa ćemo ih u daljem razmatranju izostaviti.

Vama jedino bitno bi bilo da uređaj može u realnom vremenu da sačuva snimak u HD rezoluciji.  Za one sa neštom dubljim džepom uvek je topla preporuka Full HD.

Video nadzor za kuću, dvr

Svaki sistem video nadzora pa tako i video nadzor za kuću nema smisla ako se materijal koji kamera emituje ne bude sačuvan makar nekoliko dana.

Zato je sada potrebno doneti odluku koliko dana želimo da čuvamo video materijal koji je zabeležio video nadzor za kuću. Da bi snimljeni materijal sačuvali potreban nam je HDD (hard disk).

Ukratko bi priča bila što više prostora to će biti moguće sačuvati veći broj dana, a kapaciteti diskova se kreću od 250GB pa naviše. 

Što se tiče broja dana koji može da se sačuva najbolje je da se izračuna pomoću programa samih proizvođača za koji se odlučite, a mi u ponudi imamo najpopularnije a to su Dahua i Hikvision.

U ponudi imamo i gotove komplete video nadzora sa jedinstvenom GARANCIJOM 3 GODINE OVDE VIDITE PONUDU!

Video nadzor za kuću nije trošak već investicija u miran san i osećaj sigurnosti . Investirate u sopstvenu sigurnost i sigurnost svoje porodice, kao i imovine.

Nije baš svejedno da li će neki događaj ostati zabeležen ili neće, a to znaju i osobe sa “one strane” zakona.

Podelite sa drugima